Açık kalp ameliyatları kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerin kalplerindeki anormal durumları gidermek için yapılan cerrahi müdahalelerdir. Bu ameliyatlar çok farklı çeşitlere sahip olabilmektedir. Doğuştan gelen hastalıklar olması durumunda kişi henüz bebeklik dönemindeyken açık kalp ameliyatı yapılabilir. Bu tür ameliyatlar genellikle hastanın göğüs kafesi açılarak direkt olarak kalp ile temas sağlanması şeklinde yapılmaktadır.

Son dönemlerde hem teknolojinin gelişmesi hem de tıp alanındaki bilgi birikiminin ve tecrübenin artması sebebiyle pek çok kalp rahatsızlığı cerrahi müdahaleler ile çözülmektedir. Bu kalp rahatsızlıkları doğuştan gelebileceği gibi sonradan oluşan rahatsızlıklar da olabilir. Sonradan oluşan rahatsızlıklarda da hastanın probleme sebep olan durumu cerrahi müdahale ile çözülür ve hasta iyileşme sürecinden sonra hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir.

Hangi Durumlarda Açık Kalp Ameliyatı Uygulanır?

Açık kalp ameliyatlarını kalp ve damar cerrahisi uzmanları yapmaktadırlar ve bu ameliyatların uygulanma şekilleri hastalığın görüldüğü bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Bu hastalıklar en temelde kalp damar hastalıkları ve kalp kapak hastalıkları olarak ikiye ayrılmaktadır. Açık kalp ameliyatının en sık uygulandığı durumlar mitral kapak değişimi, koroner bypass uygulamaları, ASD tedavisi gibi durumlardır.

Bazı hastaların kalp kapakçıkları zamanla işlevini yitirmeye başlar ve görevini yapamaz hale gelir. Bu durum doğuştan gelen bir sorun sebebiyle ortaya çıkabildiği gibi tamamen ilerleyen yaşlarda da görülebilmektedir. Sorunun doğuştan gelen bir problem sebebiyle olması durumunda rahatsızlık hemen her yaşta görülebilir. Bu nedenle mitral kapak değişimi gibi hastalıklar genç bireylerden yaşlı bireylere kadar pek çok kişide görülebilmektedir.

Son dönemde tıpta yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapakçığı değişimi son derece basit hale gelmiştir ve sık uygulanan bir ameliyattır. Bu ameliyatlar küçük kesiler ile yapılabildiği gibi gerekli olduğu durumlarda eski usul olan ve göğüs kafesinin açılması ile yapılan cerrahi müdahaleler de gerekebilir. Koroner bypass ameliyatları ise genellikle yaşlı kişilere uygulanmaktadır.

Açık Kalp Ameliyatı Uygulaması ve Tedavi Süreci

Ameliyatın göğüs kafesinin açılması şeklinde yapılması durumunda kemiklerin tekrar kaynaması hastaya göre 1 ile 3 ay arasında sürebilir. Hastaların bu süreçte hareketlerine çok dikkat etmeleri ve zorlayıcı işler yapmamaları gerekmektedir. Son dönemlerde küçük kesiklerle kalp ameliyatlarının uygulamaları son derece artmıştır. Bu uygulamalar mitral kapak değişimi ve ASD gibi hastalıkların tedavisinde de uygulanabilmektedir.

Her Sabah Aç Karnına Bir Kaşık Zeytinyağı İçmek Faydalı mı? İşte Sırrı! Her Sabah Aç Karnına Bir Kaşık Zeytinyağı İçmek Faydalı mı? İşte Sırrı!

Her şeyden önce ameliyat yöntemi doktorun tasarrufunda olan bir konudur ve hastalığın durumu ile doğrudan ilişkilidir. Küçük kesikler ile yapılan ameliyatlar genellikle göğüs altından 5 ile 10 cm arasında bir kesik ile yapılır. Bu küçük kesik sayesinde kemik kesilmemiş olur ve iyileşme süreci önemli seviyede iyileşir. Bu sayede hastanın hem ağrıları azalır hem daha kısa sürede iyileşir hem de estetik görünümünde önemli bir bozukluk ve yara izi oluşmaz.

Editör: Halil Cihan