Giresun İl Müftülüğünce Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla konferans programı düzenlendi. Giresun Belediyesi Kültür ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açış konuşmasını yapan Giresun İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay, davetlilerin Mevlid-i Nebi ve Din Görevlileri Haftasını kutladı.
"Din görevlileri sorumluluğu ağır ama şerefli bir görevi icra ediyor"
Camiler ve din görevlilerinin iyiliğin anahtarı kötülüklerin ise kilidi olduğunu belirten İl Müftüsü Kılıçbay, şunları kaydetti:
"Şahsiyetin yeryüzündeki en kamil örneği olan Peygamberimiz (sas) hayatı ve ahlakı ile bizlere örnek olmuştur. Şahsiyetin inşasında ise camilerimiz, ilim ve irfan yuvaları olarak müstesna bir yere sahiptir.
Camilerimizde, hocalarımız ve Kur'an kursu öğreticilerimizle birlikte, gelecek nesillerimizi cami merkezli, ilim, irfan ve hikmetle donatmaya gayret edeceğiz. İnanıyorum ki, bu kutsal mekanlarda, neslimize sağlam bir şahsiyet inşası konusunda görevimizi en güzel şekilde yerine getireceğiz.
Bu vesileyle, camilerimizi inşa ve imar eden, bu mübarek hizmeti ifa etmiş ve ahirete irtihal etmiş tüm hocalarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yüce Rabbim mekanlarını cennet eylesin. Aynı şekilde, emekliye ayrılmış olan din gönüllüsü kardeşlerimize hayırlı, bereketli ömürler diliyorum. Şu anda bu mukaddes görevi ifa eden kıymetli hocalarımıza ise Rabbimden sağlık, afiyet ve muvaffakiyetler diliyorum. Yüklenmiş oldukları bu ağır ama şerefli vazifenin hakkını layıkıyla yerine getirmelerini niyaz ediyorum."
"Karakter inşasında ilk adım hayatın merkezine tevhit inancını yerleştirmekle başlar"
Ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" konulu konferans gerçekleştirdi.
Tevhit şuuru, vahdet anlayışı ve kulluk bilincine sahip olmanın önemini vurgulayan Genel Müdür Dr. Şaban Kondi, şöyle konuştu:
"Karakter inşasında ilk adım hayatın merkezine tevhit inancını taşımakla başlar. İnsanların daha önce putlara yüklediği anlam dünyasını tashih eden İslamiyet, kuraklaşan gönüllerde tevhit inancını yeşertti.
Yaratan, yaşatan, rızık veren, insana şah damarından daha yakın olan ve öldükten sonra insanı diriltip, cennet cehennem ve hesapla karşılaşacağını haber veren Yüce Rabbimiz, insanoğluna kendisini bu şekilde tanıtıyor. Böylece putperest toplumda yaşayan insanlar şirkten arınarak yardım taleplerini ve dualarını sadece Yüce Allah’a yönelttiler.
Tevhit düşüncesi, ‘Sahiden biz nasıl bir yaratıcıya iman ediyoruz?’ sorusuyla başlar. Müslüman bu sorgulama sonucunda imanın salt bir sözden ibaret olmadığını, bütün davranışlara yön veren, insanın ahlakını ve hayat tarzını güzelleştiren, insana sabır ve direnme gücü veren yegane dayanak olduğunu idrak eder. İman, insanoğluna şahsiyetini yani kişiliğini inşa etme konusunda rehberlik eder.
Karakter inşasında ikinci adım ise ibadetlerdir. Bir Müslüman ibadetleri asla terk etmez, meşru bir mazeret olmadan tehir de edemez. Üçüncü adım ise ahiret bilincidir.
Hazreti Peygamber (sas) Mekke‘de putperest ve müşrik bir toplumdan her biri yıldızlar gibi olan bir saadet toplumu modelini oluşturmuştur.
Uygulamış olduğu, sevgi adalet merhamet iyilik gibi temel değerlerle, zulümde ve adaletsizlikte haddi aşan insanları birer İslam kahramanına dönüştürmüştür. Halit Bin Velit, Muaz Bin Cebel gibi İslamiyet’e önemli hizmetlerde bulunan sahabeler Sevgili Peygamberimizin rehberliğinde şahsiyetlerini yeniden inşa ettiler.
Dünya üzerinde yeniden örnek bir nesil ve toplumun inşası, Kur’an-ı Kerim’i, Allah Resulü’nün şahsiyetini ve sünnetini merkezine alan bir hayat biçiminin benimsenmesi ve yaşanmasıyla mümkün olacaktır."
Programın sonunda Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi’ye hüsn-i hat tablosu hediye etti.
Programa Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Zeynel Abidin Akkiraz, Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, İl Müftü yardımcıları Alaettin Kırbıyık, Fatih Sarıgül ve Özlem Gülbe, ilçe müftüleri, kurum amirleri, müdürler, vaizler, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.