Yetişkinler olarak bazen kendi aramızda çeşitli tartışmalar ve fikir ayrılıkları yaşaya biliyoruz. Fakat ebeveyn olduktan sonra bu tartışmaları çocuklarımızın yanında yapmamalıyız çünkü çocuklarımız yaptığımız, bu kavgalardan ve tartışmalardan çok fazla etkilenirler.
Ayrıca çocuklarda oluşacak bu etkiler yalnızca çocukluk döneminde değil gelecek yaşantılarında da etkisini sürdürecek ve davranışlarını etkileyecektir.
Peki, çocukların yanında yaptığımız kavgalar, onları nasıl etkiler? Gelecek yaşantılarında ne gibi sıkıntılar meydana getirir?
Çocuklar Ebeveyn Kavgalarından Nasıl Etkilenir?
Her insan doğar büyür gelişir ve hayatını karşı cins ile birleştirerek bir yuva kurar. Kurdukları bu yuva; yeni bir hayatın, yeni başlangıçların, güzel vakitlerin bazen ise tartışma fikir ayrılıklarının habercisidir. Bu yeni hayat ve yeni başlangıçlar sadece iki birey arasında gelişecek durumlar değildir. Evliliklerin en güzel en değerli varlıkları olan çocukları da içine alan bir durumlardır.
Evet, şu bir gerçek ki anne ve baba olduktan sonra yaşantımızdaki birçok şeyde değişme olur. Bizim burada yapmamız gereken iyi bir ebeveyn olup çocuğumuzu düşünmektir. Eşler arasında tartışmalar olabilir fakat bu tartışmalar çocuğun yanında yapılmamalı ve ona yansıtılmamalıdır. Anne baba olarak kendi aramızda yaptığımız kavgalar çocuğun yanında olursa, uzmanların söylediklerine göre bu kavgalar çocuğun psikolojisini bozulabilir.
Peki, çocuklar ne şekilde etkilenir? Kavgalar çocuklarda iki türlü etki olarak karşımıza çıkar:
1. Kısa Süreli Etkileri
l Çocuk korkup ağlayabilir
l Çocuk içine kapanık konuşmayabilir
l Çocuğun sessizleşmesi
l Arkadaşlarıyla tartışma ve kavga etme gibi durumlar meydana gelebilir
l Anne babasının kavgasından kendini suçlama
l Anne babaya tepki olarak uzaklaşma
l Okuldaki ders başarısında düşüş yaşanması
l Çocuk da depresyon belirtileri ortaya çıkabilir
l Çocukta baş ağrısı ve mide bulantısı gibi olumsuz durumlar yaşanabilir
1. Uzun Süreli Etkileri
l Çocuğun güven duygusu zedelenir: Çocuk annesinin babasının kavgasından etkilenerek çevresindeki hiç kimseye güven duygusu besleyemeyebilir. Hatta biriyle evlendiği zaman eşi ve çocuklarına bile güvenemeyebilir.
l Psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklar yaşayabilir: Çocuğun yanında yapılan kavgalar çocukta çeşitli psikolojik hastalıklara sebep olabilir, depresyona girebilir. Bunun yanında çocukta baş ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlığa bağlı olarak kilo kaybı gibi etkiler görünebilir.
l Zihinsel kapasite ve akademik başarıda azalma görülebilir: Yapılan araştırmalara göre ebeveynlerin kavgasına şahit olan çocuklar fizyolojik sistemi olumsuz etkilediği için öğrenmede güçlük yaşanabilir, aynı zamanda akademik başarıda düşüş yaşanır.
l İhmalkârlık yaşayabilirler: Ebeveynlerin arasında kavgalar çocuğu strese sokar, çocuklar gibi ebeveynlerde stres yaşar ve bu stresi çocuğa yansıtırlar.
l Doğru ilişki modeli geliştirmede zorlanabilir: Anne ve baba arasındaki çatışmalara sürekli şahit olan çocuklar, aile kavramına karşı ön yargılı olurlar, mutluluğa ve sevgiye inanmazlar ve bu duyguları çevresindeki insanlara yansıtırlar.
l Davranış problemi gösterebilirler: Aile içindeki çatışmalara şahit olan çocuklar arkadaşlık ilişkilerinde saldırgan ve kavgacı tavırlar gösterebilirler.
l Özgüven kaybı yaşayabilir: aile içinde yaşanan kavgalar çocuklarda benlik gelişimini etkiler. Ve bu çocuklar içine kapanık bir hale gelir. Arkadaşlıklar kurmada sıkıntı yaşayabilir. Çocuğun kendine olan güveni azalır ve hiçbir işte başarılı olamayacağını düşünür.
Her evlilikte eşler arasında kavgalar olur. Fakat bu kavgalar çocuklara yansıtılmamalı, kavga sırasında eşler birbirlerine şiddet uygulamamalı ve ses tonlarını ayarlayabilmelidir.