İnsülin direnci tam olarak bir hastalık sayılmasa da özellikle şeker hastalığının bir belirtisi olarak görüldüğü için önem arz etmektedir. İnsülin direnci olan kişilerde pankreas tarafından salgılanan insülin hormonu kişinin kan şekerini olması gereken seviyede düşüremez.

Bu durumda kişinin açlık şekerinin referans değerlerden yüksek olmasına yol açar. Zamanla vücut hücrelerinin insüline karşı dirençsiz hale gelmesine yol açan bu durumun ilerlememesi ve fark edildiğinde hızlıca kontrol altına alınması gerekir.

İnsülin direnci seviyesinde hücrelerin insüline karşı direnç gösterme durumu ilerlerse bu direnç zamanla daha çok artabilir ve sonunda şeker hastalığına yol açabilir. Bu nedenle insülin direnci durumu bir hastalık olmasa da önem arz etmektedir.

İnsülin Direnci Neden Olur?

İnsülin direnci durumu yoğunluklu olarak kalıtsal şeker hastalığına yatkın kişilerde görülür. Şeker hastalığı kalıtsal bir hastalıktır ve dış etkilerin yanında en büyük etki kalıtsal olarak görülür. Bu kalıtsal etkiyi bir de düzgün beslenmeme durumu takip ederse kişilerde insülin direnci görülmektedir.

İnsülin direnci durumunda vücudun insüline karşı gösterdiği direnç hormonların yeterli etkiyi yapmamasına ve bu nedenle hormonal sıkıntılara yol açar. Bu durum çok fazla şeker tüketen, aşırı kilolu ya da obez kişilerde gözlenmeye başlar. Bazı durumlarda insülin direnci durumu çok kısa sürede ilerler ve yerini hızla şeker hastalığına bırakır.

Bazı kişilerde ise insülin direnci yıllarca sürebilir ve kontrol altına alınması durumunda şeker hastalığı çok uzun yıllar boyunca ya da hiçbir zaman ortaya çıkmayabilir.

Yoğunluklu fast food tüketen, sebze tüketimine önem vermeyen, yağlı ve yüksek kalorili bir beslenme alışkanlığı olan kişiler bu sorunu sıklıkla yaşamaya başlarlar. Bu kişilerde aniden ortaya çıkan açlık, açlık durumunda sinirlenme ve kendine hakim olamama gibi sorunlar durumun en büyük belirtileri arasındadır.

İnsülin Direnci Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsülin direncinin tedavi edilmesi için kişinin öncelikle fazla kilolarından kurtulması gerekir. Yüksek kilolu olmak kişinin daha çok acıkmasına ve daha çok kalori almasına yol açar. Daha çok kalori alma durumu da insülin direncinin ilerlemesine sebep olur.

Günde 2 Bardaktan Fazla Yeşil Çay İçmek Zararlı mı? Yıllardır Yanlış Biliyormuşuz! Günde 2 Bardaktan Fazla Yeşil Çay İçmek Zararlı mı? Yıllardır Yanlış Biliyormuşuz!

Bu nedenle insülin direnci görülen kişilerin sağlıklı, düşük kalorili ve sebze ağırlıklı bir beslenme şekline sahip olmaları önemlidir. Bunun dışında stresten uzak durmalı, hazır paketli gıdaların tüketimini yapmamalıdır. Bazı durumlarda insülin direnci gözlenen kişiler doktor tavsiyesi ile diyetisyen desteği alabilirler.

Bu durum kişinin aldığı kalori miktarını ve sağlıklı beslenme şeklini kontrol etmek için son derece etkilidir. Bu sayede hem fazlalık kilolardan kurtulmak hem de geleceğe dair sağlıklı bir yaşamı garanti altına almak mümkün olacaktır.

Beslenmenin yanında kişilerin düzenli spor yapmaları, gün içinde belirli miktarlarda yürüme ve hafif tempoda koşu yapmaları önemlidir. Bu şekilde günlük kalori dengesini sağlamak da daha kolay hale gelmektedir.