Eski dönemlerden beri kalp rahatsızlığı yaşayan pek çok hastaya cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Zamanla bu müdahaleler ve ameliyatlar daha çok hastalıkta uygulanabilir hale gelmiştir. Kalp ameliyatlarında sıklıkla açık kalp ameliyatları uygulansa da bu ameliyatların hem iyileşme süreçleri belirli oranda zordur hem de göğüs kafesinin üzerinde bıraktığı yara izi önemli derecede büyüktür.
Öyle ki bu yara izi boyun bölgesinin bitiminden 4 parmak aşağıda başlar ve karın bölgesinin üstüne kadar devam eder. Zorlu işlemlerle yapılan açık kalp ameliyatları ortalama 8 saat süren ve zor sayılan ameliyatlardandır. Hastalar özellikle hayatları boyunca taşıyacakları büyük bir yara izini istemedikleri için ve iyileşme süreci sancılı olduğu için açık kalp ameliyatlarından korkmaktadırlar.
Açık Kalp Ameliyatlarına En Etkili Alternatif: Koltuk Altı Cerrahisi
Klasik açık kalp ameliyatlarının dezavantajlarından çekinen hastalar bu ameliyatları olmak istemedikleri için bazı durumlarda hastalıkları son derece sıkıntılı hale gelebilmektedir. Koltuk altı cerrahisi ise klasik yöntemle yapılan ameliyatlara alternatif niteliğinde bir tekniktir.
Bu teknik de bir açık ameliyat türü olmasına rağmen ameliyat izinin gün içerisinde sık görünmeyen bir bölge olan koltuk altında olması, kemik ve kas kesilmediği için iyileşme sürecinin çok daha kısa olması ve ameliyat süresinin ortalama 8 saatten 2 saate kadar düşmesi sebebiyle klasik yöntemlere kıyasla son derece avantajlı bir tekniktir.
Koltuk altından kalp ameliyatı özellikle son dönemlerde başta Amerika olmak üzere farklı ülkelerde uygulama alanları bulmuştur ve Türkiye’de de yavaş yavaş uygulama alanları bulmaktadır. Koltuk altı cerrahisi ile mitral kapak değişimi, ASD, parsiyel venöz dönüş anormalisi gibi hastalıklar başta olmak üzere pek çok sık karşılaşılan hastalık tedavi edilebilmektedir.
Bu yöntem ile hastanın koltuk altından yaklaşık 7 cm uzunluğunda bir kesik açılır ve kas dokusu ile kemik dokusu robotik kollar ile ayrılarak ameliyat bu boşluktan yapılır.
Koltuk Altı Kalp Cerrahisi Uygulaması ve Tedavi Süreci
Klasik yöntemlerde hastanın iyileşme süreci aylar alırken koltuk altı tekniğinde herhangi bir kas ya da kemik kesme işlemi olmadığı için hasta iyileşme sürecine büyük bir avantaj ile girmektedir. Klasik açık kalp ameliyatı ile aylar süren ilk iyileşme evresi koltuk altı cerrahisi ile haftalar sürmektedir ve hastalar için son derece önemli olan ameliyat izi küçülerek çok daha az görünen bir bölgeye taşınmaktadır.
Hastanın koltuk altından yapılan ameliyatı tamamlandıktan sonraki gece tüm kalp ameliyatlarında olduğu gibi ilk gün yoğun bakımda kontrol altında tutulur. Anormal bir semptom gözlenmezse ikinci gün hasta servise alınır ve bu noktada pek çok fonksiyonu normale döner. Bu noktadan itibaren hasta kişisel ihtiyaçlarını gidermek için ekstra yardıma ihtiyaç duymamaktadır. Ameliyatı takip eden 10 gün içinde de hastaneden taburcu edilir.