Bir taşınmaz birden fazla kişiye ait ise hisseli, tek kişiye ait ise müstakil parsel olarak nitelendirilir. Hisseli durumun oluşması bazen alım satım ile gerçekleşebilir bazen de miras yolu ile hisseli durum söz konusu olabilir. Hisse, o taşınmazda ki hak sahibi olunan miktarı ifade etmektedir. Bu oran eşit veya farklı oranlarda olabilmektedir. Her koşulda şunu bilmek gerekir ki; 10 bin metrekare bir parselin 0,10 metrekaresi dahi bir başka şahsa ait olması, o taşınmazda hak sahibi olması için yeterlidir.

Hisseli Parsel Yanlış Bilinenler

Hisseli parsellerde genellikle zeminde kullanılan alanlar ayrılarak her hissedar kendi hissesini kullanma eğilimindedir. Zeminde yapılan bu paylaşım ile hissesinin ayrıldığını düşünmektedir. Halbuki hisseli parsellerde herkes her yerde hak sahibidir. Hissedarların parsellerini kendi aralarında bölüşmesi ile müstakil hale gelmez. Birçok emlakçı ise hisse satışında arazide ki kullanım alanını gösterip yeri satmaktadır. Ancak hukuki bir durum söz konusu olduğunda kanun nezdinde hissedarlar kullanım alanlarına göre değerlendirilmez. Ayrıca ortaklığın giderilmesi davası ile hissedarların dava yoluna gitmeleri mümkündür.

Japonlar Vazgeçemiyor, Bebeksi Cildin Anahtarı! Lekeler Süt Dökülmüş Gibi Açılıyor Japonlar Vazgeçemiyor, Bebeksi Cildin Anahtarı! Lekeler Süt Dökülmüş Gibi Açılıyor

Yatırım Aracı Olarak Hisseli Parseller

Hisseli parsel fiyatları, müstakil parsellere göre daha uygun olması nedeni ile tercih sebebi kabul edilebilir. Ancak Hisseli Parsel Satın Alınır mı? sorusuna cevap olarak hisseli parseller bazı riskler barındırabilmektedir. Bilinmelidir ki, her hissedar taşınmazın her yerinde söz hakkına sahiptir. Müstakil parsel tercih edilmesi daha güvenilir ve risksiz kabul edilebilir.